12 Aralık 2014 Cuma

GÖNÜL GÖZÜYLE GÖRMEK


Çok bildik, tanıdık bir ifadedir aslında… İşte belki de tam bu yüzden hepimizin anladığı da farklıdır eminim ki!
Ruhumuzun gördüğü desek!
Nasıl daha bir anlam kazandı sanki değil mi?
Ruhumuz bilir ve görür her şeyi; olup bitenin arkasındakini, perdenin gerisindekini, sisin içindekini. Oysa bu bedende biz gördüğümüzü sanırız, kocaman bir yanılsamadan ibarettir çoğu zaman gördüğümüzü sandığımız.
Bir sokak köpeğine bakarız; başı boş, pireli, hastalıklı, aç, evcilleşmemiş, tehlikeli bir hayvan görürüz. Çünkü bize bunu öğretmiştir o titiz annemiz… Okuldaki öğretmenlerimiz… Kim bilir belki de bu hayat; çocukken ısırmıştır bizi bir köpek, kimsenin ne dediği umurumuzda değildir biz biliyoruzdur; köpek tehlikelidir!
Oysa gönül gözümüzle bakabilsek, ruhumuzun gördüğünü görebilsek; can dostumuzdur belki o bizim…en büyük koruyucumuz bu dünyadaki… en sadık parçamız… saf sevgidir belki… huzurdur, keyiftir, oyundur, güvendir belki…
Gecenin sabaha çalan saatinde yolda otostop çeken bir travestiye bakarız; bedenini sattığını, gurur ve onuru olmadığını, bataklığa saplandığını, para uğruna, para için yaptığını görürüz. Çünkü bu dünyanın kuralları vardır, yazılı olmayan ahlak kuralları ve asla kabul edemez böyle pervasız bir davranışı.
Oysa gönül gözümüzle bakabilsek, ruhumuzun gördüğünü görebilsek; “ben”liğini bulamamış bir insan, tekamül için zor olanı seçmiş bir ruh görürüz belki…
Ah keşke ruhumuzun gördüğünü görebilsek, binlerce yıldır değişen dünyada hala değişmeyen tek şeyin sevginin gücü olduğunu anlayabilir miyiz acaba?
Sevgiyle kalın, ruhunuzun gözüyle bakın!
Ebru Tolan Karahasanoğlu

Önemli not:   Bu fotoğraf 30 Kasım 2014 günü Konya İnce Minare Medrese Müzesi’nde çekilmiştir. Taş oyma eser 1200 yıllarından kalmadır. Tam olarak fotoğrafta gözükmese de lotus pozisyonunda oturan bir insan figürünün sol eli kalp çakrası hızasında siyahlaştırılmış, gözümsü bir yuvarlağı tutar/işaret eder biçimdedir. Benim yaptığımsa bu figürle verilemek istenen mesajı almaya niyet etmektir sadece; gelen mesaj “gönül gözüyle görmek”tir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder